Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü

Bağımlılıkla Mücadelede Kurumlar Arası İş Birliği Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemizin evsahipliğinde Bağımlılıkla Mücadelede Kurumlar Arası İş Birliği konulu panel düzenlendi. Pogramın açılışında konuşan Trabzon Vali Yardımcısı Dr. Ali Yılmaz, bağımlılık yapan maddelerin arzı ile mücadelenin yeterli olmayacağını, talep yönüyle de tutarlı mücadelelerin şart olduğunu dile getirirken, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta mücadelede halk sağlığı birimlerinin fonksiyonlarına dikkati çekti. Adli Tıp Grup Başkanı Doç. Dr. Çetin Ketenci, bağımlılığın sadece Z kuşağına mal edilemeyeceğini belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu ise gençlerimizi zehir tacirlerinin tuzaklarından korumak için bilgilendirme ve bilinçlendirmenin önemine vurgu yaptı.

Üniversitemiz Merkez Fatih Yerleşkesi Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Dr. Ali Yılmaz’ın yanı sıra Adli Tıp Grup Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Çetin Ketenci, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Atilla Çimer ve Prof. Dr. Hasan Karal, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Özoran, programının koordinatörlerinden İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Dilek Şeker ile paydaş kurum temsilcileri katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu yaptığı konuşmada, "Zehir tacirlerinin nihai hedefleri Türk Gençliğidir. Ülkemizin bekası ve geleceğidir" ifadesini kullandı. Bağımlılığın sadece bireyleri değil, aileleri ve toplumları da derinden etkileyen bir tehdit olduğuna işaret eden Rektörümüz, "Gençlerimizi bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri için onlara gerekli imkanları sağlamak bizim asli görevlerimizdendir. Ancak bağımlılıkla mücadele, sadece üniversitelerin ya da belli kurumların üstesinden gelebileceği bir sorun değildir; bütün devlet kurumlarının, fertlerin, ailelerin ve toplumun her kesiminin birlikte mücadele etmesi gereken bir olgudur" dedi.

Adli Tıp Grup Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Çetin Ketenci ise bağımlılığı Z kuşağına, belli bir zümreye ya da bölgelere mal etmenin mümkün olmadığına işaret ederek, "İnsanı kâmil olarak değerlendirebileceğimiz düşünce ve zihin; bir değirmen taşı gibidir. İçine gereken mısır tanesini atmadığınızda kendisini öğütmeye başlayacaktır. Çocuklarımızın bu ‘tahılsızlıktan’ dolayı kendilerini sindirmeye başladığı bir dönemden geçiyoruz" diye konuştu.

İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Trabzon Vali Yardımcısı Dr. Ali Yılmaz da bağımlılıkla mücadelenin günümüz toplumlarının en önemli sorunlarının başında geldiğini söyleyerek “Ulusal düzeyde bağımlılıkla mücadele planlarımız var. Bunları il ve ilçeler düzeyinde de takip ediyoruz. Mücadeleyi tüm kurum ve kuruluşların işbirliği ile yürütmek zorundayız. Arz yönlü mücadele daha çok suç boyutu ya da önleyici hizmetleri içerirken, talep tarafı ile mücadele için çok daha zorlu ve uzun perspektifli çalışmalar yapmamız şart. Strateji üretilmesi gereken asıl alan talep alanıdır. Talep olmazsa arz da olmaz” dedi.

Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta ise sahada üstlendikleri görev ve sorumluluklarla ilgili sunumda bulunurken, özellikle halk sağlığı birimlerinin işlevlerine dikkati çekti. Usta, mücadele sürecinde kurumlar arası iş birliğine süresiz destek vereceklerini söyledi.

Panelde öğleden önce “Arz ve Taleple Mücadele”, öğleden sonra “Mücadelede Danışmanlık, Tedavi, Rehabilitasyon” ve “Mücadelede İletişim ve Koordinasyonun Önemi” şeklinde başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.

Sunumların sonunda görüntülü olarak canlı yayınla salona bağlanan İyileşme Danışmanı Mert Kamçı kendi bağımlılık sürecini ve sonuçları anlattı. Daha önce tedavi gördüğü hastanede şu anda tedavi ekibi ile birlikte çalıştığını aktaran Kamçı, “Benim çocuğum yapmaz şeklinde bir duygusal algı size hayati yanlışlar yaptırabilir. Özellikle ailelerden çocuklarını yalnız bırakmamalarını istiyoruz” dedi.

Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat